MENÜ

Kiss Zoltán honlapja

...
 

Emlékek az "Origó" fórumáról.

Szövegek, topikok.

Kapu, Brády.

Kedves olvasó == Kapu. – 21:10 (2008. okt.). – p. 1.

KEDVES OLVASÓ,

 

 

Szatmári Jenő István (1947-2010): Terrorista vagy hős? : Rózsa-Flores Eduardo élete és halála / Türk Attila
[Budapest] : Anno, 2009

"...gorombán nekimegy egy olvasónak, aki olvasói levélben azt mondta: az utcai rombolásokért, tüntetésekért mindazok a felelősek, akik kiszolgáltatták a nyilvánosságnak az öszödi beszédet. Meg is kap Eduardótól ez az "olvasó" minden jelzőt, ami csak elképzelhető. És ezúttal jogosan agresszív a fiú – én sem írtam volna mást, ahogyan még sokan mások sem."

 

Szatmári Jenő Istvánnál is tovább megy Brády Zoltán, a Kapu főszerkesztője: http://archivum.magyarhirlap.hu/kulfold/boliviaig_vezet_az_oszodi_szal.html

Mindenesetre miután nyilvánosságra került az anyag, és kiderült, hogy tőlünk származik, hadjárat indult ellenünk. Azzal vádoltak bennünket, hogy hazaárulók vagyunk, és polgárháborút akarunk kirobbantani Magyarországon. Eduardónak ekkor lett elege az egészből.

Az ATV honlapján még ennél is... http://www.atv.hu/belfold/090418_naci_baratja_sirva_bucsuzott_rozsa_florestol___video

Brády Zoltán, a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének az MTI-nek tett nyilatkozatában azt állítja, hogy az író, színész, katona Florest a hazai politikai állapotok kényszerítették távozásra. Bevallotta, hogy bár nem köztudomású, de ők, Brády és Rózsa Flores voltak, akik 2006-ban kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét. A beszéd kiszivárogtatását követően lehetetlenültek el teljesen, folyamatos támadások érték és érik azóta őket - számol be a Népszabadság.
Rózsa kapott egy szívinfarktust is, ami után úgy döntött, elmegy innen - állítja Brády, arról azonban nem beszél, hogy kitől kapták, s hová „postázták" az őszödi hangfelvételt.

 

Őszintén szólva engem már az is zavarna, ha valaki – akaratomon kívül, mégis – miattam hagyná el Magyarországot. De még ennél is jobban fájna, ha olyan butaságot írtam volna, amit aztán hadjáratként lehet értelmezni.

 

Íme az "olvasói levelem" kiss_zoltan_olvasoi_level.pdf, ami eredetileg egy topiknyitó volt az Origó fórumán, és amit később elküldtem Brádynak, akivel aztán furcsa levelezésbe keveredtünk:

"Kedves Brády Zoltán!

Egy hete is van már, hogy lapjában elolvastam az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló sorait.
(Előre szeretném bocsátani, amennyiben mégis Ön segítette nyilvánossághoz ezt az aljas beszédet, bűnösnek tartom egyrendbeli polgháb. kirobbantása (lehetőségének) vétségében, valamint bűnsegéd volt sok személyi sérülésben, egy darab székház rész(l)eges felgyújtásában, Baló György kocsiját már nem is említem. Itt csak utalok még arra az emberre, aki szeme világát veszítette el... Egyszóval nagyon fogok Önre haragudni, még ha viccesre is próbálom venni az ügyészkedést. A sajtószabadság kérdésébe most nem szeretnék belegabalyodni, meg abba se, hogy mi szenzáció és mi nem. Ezekben ugyanis egyetértünk, de szerencsére nem én voltam döntési helyzetben. Ezzel kapcsolatban leírhatná akkori érzéseit! Esetleg enyhítő körülményként...)

Most pedig a kérdéseim...

1. A CD-ken a teljes őszödi beszéd volt?
2. 8 CD-ről ír. Ezeket a szerkesztőségekben hagyta? (Ebben az esetben gondatlanságból elkövetett...)
3. A Fidesz-szál hogyan került a történetbe? (Miért lipótvárosi... oszt egyáltalán honnan a fenéből értesült erről?)
4. Rózsa-Flores Eduardo nevének említése magyarázható. De honnan tudja a szálat visszafelé gombolyítani? Tóth Györgyig még követhető, de ki az a "M. L."? Miért nem nevezi néven? (Az emberek vonzódnak a szimmetriához...)
5. Miért nem foglalkozik senki a vallomásával? (Erről csak sejtései lehetnek, kérem, ossza meg a kedves olvasókkal!)


Az igazi kérdések persze Talleyrand-nál kezdődnek, de – remélem – ezekről Önnek fogalma sem lehet.

Ezt a levelet és válaszát közzéteszem az origo internetes fórumán.
Üdvözlettel: Kiss Zoltán (könyvtáros, egy kedves olvasója)"

 

A viccesre vett ügyészkedést Brády igyekezett végig komoly támadásként értelmezni. Erre a levelemre...

Kedves Brády Zoltán!

Természetesen nem vagyok "ügyész úr", csak egy megszólított "kedves olvasója". Az ön szövege ugyan váltott ki belőlem indulatokat, hiszen aki a 2006-os utcai "sajnálatos eseményeket" látta, az nem mehet el szó nélkül egy olyan vallomás mellett, mint amit Ön tett a Kapuban, de ezeket az indulataimat a tisztesség kedvéért megpróbáltam mindjárt az elején szavakba önteni. Egyszerű kérdéseket tettem fel Önnek, egy bátor újságíró miért ne tudná ezeket megválaszolni! Miért bizarr, ha valaki őszinte választ vár fontosnak gondolt kérdéseire? Egyébként félelmetesnek tartom, hogy egy aljas beszéd nyilvánossághoz segítése miatt nemrég még vér folyt a pesti utcákon (kire lövetsz belügy... semmi 56-os párhuzam, szerintem az őszödi beszéd egy ócska kis provokáció volt), most pedig egyedüli hülyeként bizarr álláspontot képviselek a(z egyébként érdekes) leveleimmel.

A válasz reményében üdvözli "kedves olvasója": Kiss Zoltán

 

...ezt válaszolta:

kedves vádolóm,
nincs kedvem résztvenni ebben a partalan önpazarlásban. Még. Már csak azért sem, mert ezzel kapcsolatban tv-müsor készül. Aztán majd felakasztathat.
 nem ödvözli Önt Brády Zoltán

 

Mire én Arannyal:

Akasztja a fene...

 

Végül:

Kedves Brády Zoltán!

Nem kell válaszolnia, elég, ha én "önpazarlom" magam. Látom, hiába próbáltam ironikusan uralkodni az indulataimon, megsértettem. Elnézést, nem akartam.

Nekem az őszödi beszédről van egy teóriám, szerintem eleve a kiszivárogtatás szándékával mondta el Gyurcsány. Ebből következően beleillett az elképzelésembe az Ön cikke. Viszont olyan kérdéseket vetett fel, amiket csak Ön tud megválaszolni. (Az első két kérdésem.) Remélem, a filmből megtudom majd ezekre a választ. Természetesen az origóra nem tettem ki a készülő filmmel kapcsolatos levélrészletét. Ezt a levelemet se fogom.

Továbbra is üdvözli Önt egy "kedves olvasója": Kiss Zoltán

 

Végül jött egy levele, ami nyilvánvalóan a fórumra való bekukkantása után keletkezett:

azért a Dumás és Ön közelit.... csak igy továbbb... br

 

Körülbelül eddig tart a hadjárat története, azóta sem kaptam választ a kérdéseimre. Brády Zoltán mindig semmitmondóan nyilatkozik. Ezt azonban minden alkalommal elismétli: "Brády Zoltán azt mondta: a beszéd nyilvánosságra kerülése után mindkettejüket folyamatos támadások érték"... 5. kérdésemből is látszik, de rákeresve a témára, nyilvánvaló, hogy rajtam kívül senki nem foglalkozott a "kiszivárogtatókkal", akik egyébként nagyon közel kerültek az én álláspontomhoz: "Mikor meghallottam, hogyan beszél Gyurcsány, akkor egyértelmű lett, hogy minket is átvágtak." Bizony, bizony, erre utaltam a játékos jogászkodással: "bűnsegéd" (Gőzöm sincs, mit jelent jogászilag e kifejezés, de bölcsész agyammal én is ilyesmire gondoltam: a beszéd terítői minimum Szilvásy eszközei voltak.)

 

Később folytatom a témát, de nem menekülhetek hallgatásba (mazochizmus?) a pár napja megismert Rózsa-Flores szöveget illetően. Gondolom, Brády cukkolhatta fel:)))

 

http://eduardorozsaflores.blogspot.hu/2008_12_14_archive.html

Főcím: És ha eljön az ideje az igazságnak...

Alcím: Kiszivárgott valami


Valami, amit sokan tudtak amúgy. Az őszödi purcolás. Az orbitális szocialista szellentés. És a szag eljutott egynéhányunkhoz. És úgy döntöttünk, megosztjuk drága nemzettestvéreinkkel eme épületes támadást érzékszerveink és erkölcsi normáink ellen. Élvezze mindenki a gyurcsányi áldást. Mert önzők nem vagyunk.

És most jön egy „kedves olvasó”, és nekiront a lapomnak, a főszerkesztőmnek.

Üzenem az illetőnek: öcsike, a féreg mindig féreg marad. Annyi a különbség ezen – amúgy igénytelen és visszataszító – gerinctelen lények között, hogy van, amely csak szimplán ostoba, és van a másik, siralmasan nevetséges alfaj, amely fizetségért teszi, amit tesz. A lényeg, mint mindig, egy és ugyanaz: adott egyede egy adott fajtának magában hordozza a fajta összes, csak reá jellemző tulajdonságait. És ezen nem lehet segíteni.

Hogy mi, én, a Kapu szerkesztősége, a főszerkesztőnk lennénk felelősek az őszödi purcolás következményéiért? Rég nevettem ennyit. [vö.: hadjárat:))) – KZ]

Adjatok hálát a magasságos és egyedüli Istennek és mérhetetlen jóságának, hogy még éltek, hogy még nem sújtott le rátok igazságtevő tüzes kardjával. Vagy mert nem helyezte mulya, tohonya népünk kezébe a büntetés jogát. De ami késik, nem múlik…

 

Majd elfelejtettem! Amikor az én olvasói levelem (amit persze nem annak szántam, meglepődve találkoztam vele a Kapu 11–12., novemberi–decemberi[!] számában) megjelent, Rózsa-Flores már rég Bolíviában volt. Én 2008. november 18-án küldtem a levelemet Brádynak (nem olvasói levélnek szántam, csak mint megszólítottja, "kedves olvasója" írtam). A Terrorista vagy hős című könyvben pedig ezt olvasom: "Eduardo [2008.] szeptember 23-án indul társaival el Bolíviába."

 

Ezeket a zavaros sorokat elküldöm barátilag Brádynak is, úgyse fog az akkori kérdéseimre őszintén válaszolni. Sebaj, a történelmünkről azt sem tudhatjuk meg, amiről azt hisszük, hogy pofonegyszerű igazság. Olyan ugyanis nincs.

---

Hoppá! Ránéztem a Kapu akkori számának keltezésére [összevont szám], gondoltam, egy füst alatt megnézem már a levelemet is. Egy apró Brády belenyúlásra bukkantam: a viccesnek szánt részt zárójelek közt küldtem neki, de ez az ügyes ember eltüntette a zárójeleket. Így sem lett a szöveg vadabb vagy félelmetesebb, de látszik, hogy Brádynak már akkor hosszabb távú tervei voltak vele...:))

---

(2014. november 26.) Ma választ kaptam a Kapu-tól: Nem olvasta..., de érdekes módon valaki ugyanabban az órában benézett az oldalra.:))

Brády tehát a kíváncsian beszivárgó kiszivárogtató, akinek a válaszaira senki sem kíváncsi igazán, csak én, akinek persze csakazértse mond semmit. A kiszivárogtatás ügye pár hónapja újra érdekes lett, ekkor megkérdezgették, ő pedig válaszolgatott, semmitmondóan. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hadjárat...

---

Ez a szöveg az eddigieknél is jobb:

http://stop.hu/belfold/legenda-szuletik-gyurcsany-hivta-rozsa-florest/482074/

Aztán amikor ősszel nyilvánosságra hoztuk, hogy mi voltunk azok, jöttek a támadások, hogy hazaárulók vagyunk, mert polgárháborúba akartuk sodorni az országot.

[...]

- Mennyivel azelőtt kapták meg a CD-t, hogy a rádió lehozta?

- Négy-öt napig hallgatóztunk a főszerkesztőkkel. Mindenki megijedt. Még a Fidesznek is megmutattuk. Ők sem tudtak vele mit csinálni. Gyurcsány viszont igen profi módon felkészült. Itt lehet a fantáziára bízni, hogy vagy meg akarták buktatni, vagy hogy az országnak legyen egy gumicsontja egy éven keresztül, miközben nem derül ki, hogy a Nemzeti Bank csődbe megy. És akkor meg mi lettünk átverve.

- Úgy érzi, hogy át lettek verve?

- Ezt direkt csinálták. A szomorú az, hogy olyan a magyar sajtó, hogy ezt nem lehetett nyilvánosságra hozni, utána meg minket támadtak meg, hogy hazaárulók vagyunk.

- Mi volt a nyilvánosságra hozatallal a céljuk?

- Kedves uram. Maga azt mondta, hogy újságíró. Az újságírónak nyilvánosságra kell hozni minden olyan információt, ami az olvasót érdekelheti.

- De én a saját újságomban hoznám nyilvánosságra.

- Hát én hogyan hozzak nyilvánosságra egy hangfelvételt? 

- Internetes oldalt kellene csinálni.

- Van, de oda ilyeneket nem teszünk.

 

Öröm Brády válaszait olvasni. Csak tudnám, hogy rajtam kívül - egy olvasói levéllel, amit ő publikált a saját lapjában - ki támadta meg szegényt?

---

http://gondola.hu/cikkek/85607-Rozsa-Flores_Eduardo__Szilvasy_Gyorgy_volt_az.html

 

http://hvg.hu/itthon/20130618_Szilvasy_a_Fideszvezetok_adtak_a_mediana#rss

 

http://index.hu/documents/belfold/gyumolcsoskert_anonimizalt.pdf

 

 

e_kassai_agnes_olvasoi_level.pdf

Annak idején ezt az olvasói levelet sem olvastam, most (2016. november 21.) találtam meg a digitalizált Kapu-ban. A hölgy érdekesnek tartja, hogy csak a kiszivárogtatáshoz szóltam hozzá. Minthogy a Kapu szerkesztői cikke csak erre szorítkozik, miért tettem volna én másként? Miért hiányzik nekem M. L.? Ha leírta volna a nevet Brády, akkor nyilván nem hiányzott volna. :))

Talleyrand-nak Brády nevezi Szilvásit.

Én is szeretek magammal vitatkozni, mert akkor mindig nekem van igazam: senki nem állította, hogy a beszéd lényegéért a lap lenne a felelős. A kiszivárogtatás eszköze viszont a Kapu volt, Brády szerint.

 

Kronológia

Brády Zoltán: Kedves olvasó == Kapu. – 21:10 (2008. okt.). – p. 1.

Rózsa-Flores Eduardo (Valahonnan): És ha eljön az ideje az igazságnak… [4. Kiszivárgott valami] == Kapu. – 21:11 (2008. nov.). – p. 124.

Kiss Zoltán: Kedves Brády Zoltán! [Olvasói levél] == Kapu. – 21:11 (2008. nov.). – p. 158.

Kassai Ágnes: Őszöd vagy nem őszöd – ez itt a kérdés [Olvasói levél] == Kapu. – 22:2 (2009. febr.). – p. 101–102.

 

 

(Hopsz!) Brády Zoltán: Kedves olvasó [helló Edu] == Kapu. – 22:4 (2009. ápr.). – p. 1., 109.

"Az őszödi beszéd kiszivárogtatását vállaltam, mert az nem államtitok, s azt hittük, hogy ezzel hazánkat, népünket és a jobboldalt szolgáljuk. Látod, hogy megkaptuk érte a magunkét!? Még a múlt héten is kaptam olyan levelet, hogy hazaárulók vagyunk, meg polgárháborút akartunk kirobbantani."

 

 

(2017.10.02.) Most találtam ezeket:

https://www.youtube.com/watch?v=vUoCzeyTu6g

Tarjányi Péter az ATV-ben a kiszivárogtatásról is beszél. 2013. május 23-án.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qUcgb3OJiNM

Szabó Bálint.

 

 

 

 

 

 

---

 

 

 

 

 

 

---

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenesetre miután nyilvánosságra került az anyag, és kiderült, hogy tőlünk származik, hadjárat indult ellenünk. Azzal vádoltak bennünket, hogy hazaárulók vagyunk, és polgárháborút akarunk kirobbantani Magyarországon. Eduardónak ekkor lett elege az egészből. - See more at: http://archivum.magyarhirlap.hu/kulfold/boliviaig_vezet_az_oszodi_szal.html#sthash.Rr9a08qL.dpuf
Mindenesetre miután nyilvánosságra került az anyag, és kiderült, hogy tőlünk származik, hadjárat indult ellenünk. Azzal vádoltak bennünket, hogy hazaárulók vagyunk, és polgárháborút akarunk kirobbantani Magyarországon. Eduardónak ekkor lett elege az egészből. - See more at: http://archivum.magyarhirlap.hu/kulfold/boliviaig_vezet_az_oszodi_szal.html#sthash.Rr9a08qL.dpuf

 

Asztali nézet